Hoe vaak heb jij een website laten maken? Waarschijnlijk nog nooit of misschien 1 of 2 keer. En dat maakt het juist ook zo ingewikkeld. Want waar moet ik op letten? Wie is een goede partij? Waar moet ik rekening mee houden? Allemaal vragen die voor een websitebouwer gesneden koek is maar voor een bedrijfseigenaar een doorn in het oog. Waar moet je beginnen en waar moet ik op letten. Start eerst met het lezen van dit artikel en ga daarna op onderzoek uit. Want voorkomen is beter dan genezen.
Website laten maken
De meeste mensen die een website laten maken hebben, meestal, uitvoerig onderzocht welke partij het beste bij hun past. Vaak begint die zoektocht binnen het eigen netwerk. Want wat is er nou mooier dan op goede ervaringen van andere een keuze te maken? Helaas heeft niet iedereen in z’n netwerk een websitebouwer of marketeer zitten. Dus dan wordt het toch een zoektocht binnen Google. Maar voordat je dat doet kun je nog een aantal andere zaken op een rijtje zetten. Want! Dit is precies wat deze partijen toch ook aan je gaan vragen.
Wat bedoel je hiermee? Nou, met name huiswerk vooraf! Een bouwer kan pas een offerte opmaken als bekend is aan welke eisen de website moet voldoen. Niemand vind het leuk om achteraf voor ongeplande kosten te komen. Dus maak een zo compleet mogelijke briefing vooraf je een geschikte partij hebt gevonden. Bovendien kun je dezelfde briefing naar 3 partijen sturen en zo kijken welke met het beste plan terug komt. Hieronder enkele zaken die je vooraf op een rijtje kunt zetten.
- Sitemap (Hoofd menu, en onderliggende pagina’s – Google maar eens ;))
- Functioneel design (Technische zaken als formulieren, webshop, agenda functie, etc)
- Enkele websites die je mooi vindt qua design, kleur en styling. Dit helpt een website bouwer enorm!
- Wireframe, optioneel (Begin eerst met potlood en later digitaal) Een wat? Ook Google weet het antwoord 😉
Webshop laten maken
Er zijn tal van verschillende websites over het wereldwijde web. Maar 1 soort verschilt wel enorm van de informatieve en nieuws websites. Wil jij een webshop laten maken dan gelden er weer andere wetten. Met name een wishlist met functies die je direct wilt hebben en in de toekomst. Het is voor een website bouwer enorm fijn om al te weten wat de wensen zijn, anders kan hij of zij daar ook geen advies over geven. Een voorbeeld hiervan is een variabel product. Neem bijv. een paar schoenen met verschillende maten. Maar als je een sneaker webshop begint wil je misschien ook wel dat klanten de kleur veters kunnen aanpassen. Er is een hoop mogelijk maar je moet het wel van te voren aangeven.
WordPress website
Als laatste nog een tip van de auteur. Ben je werkzaam binnen het MKB, kies dan voor een WordPress website. WP is by far het meest gebruikte CMS systeem op deze planeet en dat biedt vele voordelen. Ook kosten technisch maar vooral omdat er steeds meer mensen ervaring hebben met dit systeem. Dit maakt een WordPress website daardoor extra duurzaam ten opzicht van een maatwerk oplossing. Daarnaast zijn er duizenden templates verkrijgbaar waardoor je zeer snel, ook qua kosten/baten, een mooie werkzame website kan neerzetten.
Succes met je zoektocht!